top of page

Utroskab…

Opdateret: 6. okt. 2023

Det er derude. Vi ved det findes. Enten fordi vi selv har været utro eller fordi vi har eller har haft en partner der har været utro.

Knap hver fjerde mand og hver ottende kvinde har været deres partner utro, ifølge Projekt SEXUS fra 2019. Utroskab kan defineres ved at den ene i et parforhold har et forhold af seksuel karakter med en anden end sin ægtefælle, partner eller kæreste og uden dennes samtykke eller viden.


Ifølge Gallups undersøgelse fra 2013 er 52 % af de adspurgte bekendte med nogen i deres omgangskreds der er deres faste partner utro.


Det er høje tal og bag hvert eneste utroskabs historie ligger også en fortælling om brudte familier, svigt og sårede følelser.

Utroskab, parterapi, parterapeut
Bag hver utroskab ligger også en fortælling om svigt og sårede følelser


Det er helt utrolig smertefuldt og hårdt at opdage utroskab. Det kan føles som om verden går i tusinde stykker. Alt det man troede var sandt og ægte føles pludselig som en stor løgn. Tilliden er brudt, svigtet gør ondt og den dybe forbindelse mellem parterne bliver svækket eller måske forsvinder den helt.


I forbindelse med utroskab kan du opleve et betydeligt fald i selvværd og selvtillid. Spørgsmål som "Hvorfor?" "Var jeg ikke god nok?" og "Hvad gjorde jeg forkert?" kan plage og efterlade dig i en følelsesmæssig tilstand af kaos .

Efter at have oplevet utroskab kan man opleve problemer med at genopbygge tilliden til ikke kun den utro partner, men også til andre i fremtidige forhold. Dette svigt af tillid kan for nogen påvirke evnen til at skabe intime forbindelser i en længere periode i fremtiden.

Mange mennesker mener, at utroskab er utilgiveligt. At det aldrig kan eller skal tilgives. Samtidig kan der være mange modsatrettede følelser. En del af dig kan ønske at smække døren hårdt og aldrig tilgive. Du føler, at du aldrig kan genvinde tilliden igen. En anden del af dig længes måske efter at mærke din partners kærlighed og lyst til dig. Det er helt normalt at opleve modsatrettede følelser.


Utroskab kan udløse angst og depression på grund af den intense følelsesmæssige smerte og usikkerhed, man står over for. Det kan være en langvarig kamp at komme sig over denne oplevelse.


Kan parforholdet reddes efter utroskab?

De fleste, der oplever utroskab, overvejer, om parforholdet kan overleve det tillidsbrud og svigt. Det kan føles som om, at svigtet aldrig kan heles. Heldigvis er der ikke nogen regler eller absolutter når det handler om hvad du skal gøre, hvis du har opdaget at din partner er dig utro. For nogle par er det rigtigt at gå fra hinanden.


Hvis I begge ønsker det, kan utroskab blive en katalysator som starter en proces, hvor I virkelig får ryddet op i jeres gamle mønstre og alt det I hvert især har med jer fra tidligere, hvorved der kan skabes plads til nyt. Over tid kan tilliden genopbygges og kærligheden kan igen få lov at vokse.


I min praksis som parterapeut møder jeg mange par som står midt i utroskaben. De fleste kommer fordi de ønsker at redde deres parforhold og sammen skabe en ny fremtid sammen. Andre kommer fordi de ønsker at afslutte deres parforhold på den bedst mulige måde.

Du er velkommen til at kontakte mig for en gratis 15 minutters intro-samtale på telefon 22419093

90 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page