top of page

Om at leve med traumer...

At leve med traumer er både udfordrende og komplekst. Traumer opstår typisk som følge af en voldsom eller truende begivenhed, som eksempel vold, overgreb, ulykker, krig eller omsorgssvigt. Efterfølgende vil de fleste få en traumereaktion, fordi kroppen og sindet har været udsat for noget unormalt og voldsomt. Det kan have dybtgående og langvarige konsekvenser både for det enkelte menneskes mentale, følelsesmæssige og fysiske velbefindende, men også for de pårørende omkring et menneske med svære traumer.
Symptomer på traumer

Når den traumatiske hændelse er overstået kommer reaktionen. En af de mest almindelige reaktioner på man har gennemlevet traumatiske begivenheder er posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Mennesker med PTSD kan opleve gentagende mareridt, flashbacks og intense følelser af frygt og angst. Disse symptomer kan være invaliderende og påvirke ens evne til at fungere i dagligdagen. Derudover kan mennesker med traumer også opleve udfordringer som fx søvnløshed, humørsvingninger, koncentrationsbesvær og irritabilitet.


At leve med traumer kan påvirke relationen til den nærmeste familie. Nogle mennesker der lever med traumer kan blive hypervågne og mistroiske over for andre, hvilket kan betyde at det er svært at føle tillid og intimitet. Det er betydningsfuldt at vove at åbne sig op over for andre og dele sine oplevelser. Frygten for at blive afvist eller ikke forstået kan være overvældende og samtidig er det i det gode samspil med andre mennesker, at vi udvikler os.


Find vejen tilbage til livet

Der findes forskellige metoder og behandlinger, der kan hjælpe mennesker med at håndtere traumet og finde tilbage til livet. En af de mest anvendte behandlinger er psykoterapi, hvor du arbejder sammen med en terapeut for at bearbejde dine traumeoplevelser og udvikle sunde måder at takle dine symptomer.


Selvom processen med at øve sig i at leve med traumer kan være lang og udfordrende, kan det godt lade sig gøre at få det anderledes med de traumatiske oplevelser du har med dig igennem livet. Mennesker med traumer kan få et godt liv ved at arbejde med traumebehandling og finde støtte hos gode venner, familie og professionelle.


For at kunne leve med traumet er det vigtigt at anerkende, at det er en individuel rejse, der kræver tålmodighed, selvomsorg og selvaccept. Det kræver øvelse i at møde sig selv med samme kærlighed, empati og omsorg, som du ville møde en god ven med. Det er vigtigt at lytte til ens egen krop og sind, og at træffe beslutninger, der er gode for din heling og bedring. Det indebærer også at finde god støtte fra venner og familie, søge professionel hjælp og være åben for at finde strategier, der fungerer bedst til ens behov.


At leve med traumer er udfordrende og smertefuldt, men det er også vigtigt at erkende, at der er håb og hjælp til rådighed. Med den rette støtte og behandling kan mennesker med traumer lære at finde mening, heling og genopbygge deres liv efter traumer.

97 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page